S Funny a Zvonkem jsem si povídali o swingers životě, pravidlech, která je nutné v jejich Vile Funny dodržovat, ale i o tom, zda jsou na swingers party povinné kondomy či jak se řeší zdraví návštěvníků.



Už když jsme přijeli před Vilu Funny, tak nám bylo jasné, že uvnitř uvidíme něco velkolepého, propracovaného a velmi smyslného. Přede dveřmi nás přivítal pan Zvonko, majitel a provozovatel vily, se svou partnerkou Funny a společně jsme si pak povídali o fungování vily, životě swingerů, o tom, jací lidé takový typ akcí navštěvují nejvíce, ale také například o tom, jak se na swingers parties řeší ochrana před pohlavně přenosnými chorobami.

Po rozhovoru nás Zvonko s Funny provedli obří vilou, v níž nechybí wellness, pokoje pro ubytování hostů, pelíšky obklopené zrcadlem, temné místnosti, v nichž mohou návštěvníci špehovat jiné pomocí děr ve stěně nebo třeba pokoj, který jako by vypadl z filmu Fifty Shades of Grey a ve kterém najdeš vše, od roubíků, přes klec až po misky na jídlo a pití pro submisivní jedince.



Jak dlouho už vaše Vila Funny funguje?

Zvonko: Vilu Funny jsem postavil jako rodinný dům, v němž žiji již více než 15 let. Swingers akce zde ale pořádáme teprve 5 let.



Co vás přivedlo k jejímu založení?

Zvonko: Já a partnerka jsme sami swingeři, navštěvovali jsme swingers akce po celé republice, seznamovali jsme se s různými páry, vzájemně jsme se navštěvovali v soukromí, avšak ne vždy se jednalo o příjemné setkání, a protože jsem v té době měl obchodní prostory, které jsem nevyužíval, tak jsme z nich udělali takovou „zašívárnu“ a začali jsem se scházet tam. Prostory zpočátku sloužily především pro naši zábavu, ale postupem času přicházelo víc a víc lidí. Vše přitom organizovala moje žena, hostinu jsme hradili ze svého, sami jsme po akcích uklízeli, což bylo velmi náročné a Funny to hodně zatěžovalo, během zábavy se ani nedokázala uvolnit. Po nějaké době jsme tedy naše swingers přátelé vyzvali, aby se také podíleli na organizaci, a to buď finančně nebo vlastními silami.


Funny: V prostorech, které partner zmiňuje, jsme původně měli takovou flirt kavárnu, kam lidé přišli, seznámili se a když měli zájem užít si i něco víc, tak se mohli odebrat do prostor, které byly uzpůsobeny dalším hrátkám. 



Byla kavárna oblíbená? O takovém konceptu slyším poprvé.



Funny: Ano, kavárně se dařilo, ale problémem bylo, že se sice jednalo o dobrý nápad, ale na špatné adrese, ve vyhlášeném brněnském Bronxu. Druhým problémem pak bylo, že lidé sice kavárnu navštěvovali, ale nepokračovali nikam dál a zůstávali především u seznámení. No a protože jsme měli k dispozici tuto krásnou vilu, tak jsme zkusili udělat jednu akci tady, což se lidem velmi líbilo a bylo rozhodnuto. Je tu mnoho více možností zábavy, například wellness, kde se lidé svléknou, rychleji se uvolní, mají k sobě blíž a snadněji se pak začíná pikantnější zábava, což v kavárně chybělo. 


 


Zvonko: Prostory kavárny byly navíc ve městě a nám se nechtělo jezdit sem a tam. Ve Vile Funny jsme bydleli, vlastně stále bydlíme a má asi 700 m2, což je pro dva lidi obrovské, takže jsme si tímto krokem nejen usnadnili život, ale také nám to přináší více radosti. Lidé ze swingers komunity velmi oceňují, že je zveme do domácího prostředí, v němž se snáz uvolní, cítí se tu jako doma, a to skvěle přispívá celkové atmosféře. Odmítáme se označovat za klub, nemáme zákazníky, máme přátelé a přátelé přátel, kteří nás tu navštěvují. Naše akce vypadají jako taková velká rodinná oslava, navzájem se seznamuje, bavíme…


 


Funny: Je to prostě velký rodinný dům, který jsme přizpůsobovali a stále přizpůsobujeme novým požadavkům. S narůstajícím zájmem o naše akce jsme museli přidat sociální zařízení, vyhovět přáním příchozích a většinu úprav dělám sama nebo za pomoci přátel, neboť mě to velSwingersLIFEmi baví. V karanténě jsme dokonce udělali speciální místnost à la Fifty Shades of Grey, která je naprosto vymazlená.



Vidím obrovské prostory. Kolik návštěvníků se v průměru zúčastní jedné akce?



Zvonko: Kompletní statistiky máme na našem webu , což je plnohodnotná sociální síť pro swingery a naturisty z Česka a Slovenska. Jedná se o uzavřený komunitní web, který má v sobě prvky Facebooku, Instagramu a WhatsAppu a swingerům poskytuje nejen prostor pro komunikaci, seznámení se a prezentaci, ale především informace o swingers life stylu. Zaregistrovat se tam může opravdu každý, pořadatelé akcí, kluby si tam mohou založit vlastní stránku ke stmelení klientely atd. Web je navíc zcela anonymní, dbá na diskrétnost uživatelů, ale profily zároveň ověřujeme, abychom tam neměli žádné fake či duplicitní uživatele. Každý návštěvník SwingersLIFE si tak může být jistý tím, že za ověřeným profilem stojí opravdu skutečný člověk. 


 


Zvonko: Naše stránky jsou mimo to nekomerční, pro certifikované páry a ženy je jejich užívání v plném rozsahu zcela zdarma a jedinými platícími jsou sólo muži, kteří si musí zakoupit roční členství, abychom odfiltrovali ty, kteří si swingers pletou se sex službami. A jak jsem již říkal, registrovat se mohou i kluby, které tam následně mohou ohlašovat pořádané akce, domácí party a další. Swingeři tak mají přesný přehled o tom, co se kde děje.



Takže akcí ve vaší vile se po registraci může zúčastnit úplně každý?



Zvonko: Přesně tak, lidé z ulice k nám nechodí. Při přihlášení swingeři navíc uvádí základní údaje, jako je věk, výška a váha, což je něco, co potenciální příchozí zajímá. Dotazy, kolik lidí je přihlášených, jaká je věková kategorie a jaké mají postavy, řešíme nejčastěji (smích). 


 


Funny: Co se týče počtu příchozích, tak bych ráda zmínila, že se jedná opravdu o celovečerní akce, které začínají nejčastěji v 21:00 hodin a trvají do ranních hodin. Ve vile navíc máme i 5 pokojů, které slouží pro ubytování hostů přijíždějících z dálky nebo těch, kteří si ve vile chtějí udělat celovíkendovou zábavu. Na našem webu pak můžete vidět, že například akcí swingers pro všechny se v průměru zúčastní 30 lidí, tematických akcí pak 70 atd.



Vila funguje každý den? Nebo jak často ji mohou lidé navštívit?



Zvonko: Během pěti let ve Vile Funny jsme uspořádali více než 300 akcí a fungujeme každý víkend. 



Již jste nakousli, že swingerům zajišťujete i pití a občerstvení. Kolik stojí návštěva Vily Funny?



Zvonko: Naše swingers akce jsou jako takřka jediné ve střední Evropě all inclusive a za účast se platí pouze příspěvek, který máme rozdělený na dva tarify. Platí pouze chlapi, a to bez ohledu na to, jestli přijdou sami nebo v doprovodu, jako pár. Ženy u nás neplatí nic.


 


Zvonko: První tarif se jmenuje Classic, stojí 1 500 korun a zahrnuje neomezenou konzumaci pití, občerstvení a použití všeho, co u nás ve vile najdete. Druhý tarif je Exclusive, pro náročnější hosty a obsahuje neomezené množství dražších destilátů, sektů, koktejlů a stojí 2 200 korun. Mimo to pořádáme i různé tematické akce, které jsou náročnější a tam je pak například i DJ, hostina, program a mnoho dalšího.



Jaká bývají témata těchto akcí?



Funny: Každý rok máme opakující se akce, mezi které patří Halloween, mikulášská, vánoční večírek, ples swingerů v maskách a pálení čarodějnic. Oblíbený je i Silvestr, který začíná být vybookovaný již nyní a máme na něj povinný dress code. Mimo to děláme i Latino party, Mexiko party, Hawaii party, slavíme narozeniny vily a slavíme i narozeniny moje (smích). 


 


Zvonko: Letos budeme mít dokonce zvláštní jubileum, kdy budeme oslavovat stovku.



Je určitý dress code povinný i na běžné akce?



Funny: Mimo tematické akce, které děláme jednou za měsíc, mají i ostatní akce nějaké zadání, kterého se držíme. Jednou je to večer ve spodním prádle, jindy black dress, pak zase nováčci a mazáci, kdy mazáci nově příchozím představí naši komunitu… a tam lidé chodí běžně oblečeni, jako by šli například do baru, a pak se v průběhu večera dle chuti a nálady převléknou do spodního prádla či erotických oblečků.


 


Zvonko: Témata akcí nám také ukazují, co lidé chtějí, co je zajímá a jaké jsou jejich fantazie.



Jaký je význam swingers akcí? Co je jejich cílem?



Zvonko: Mezi lidmi je rozšířeno, že swingers je jen o divokém sexu, kde je hlava na hlavě, ale takhle to opravdu není. Podstata swingers je ve sbližování lidí, bavení se, družení, zábavě…to je naše filozofie. Když je zábava, sranda, dobrá nálada a uvolněná atmosféra, tak se lidé častěji oddají sexuálním hrátkám, které ale nejsou povinné a vše záleží na konstelaci hvězd, chemii a mnoha dalších faktorech. To je důležité vědět. Nikdo nic nemusí, nejlepší je přijít bez představ a očekávání a nechat na sebe působit atmosféru, zábavu a kdo ví, kam nás to zavede. Spontánnost je nejlepší. 



Takže pokud někdo řekne, že se nechce zapojit, chce se pouze koukat nebo dokonce odmítne konkrétního swingera, tak je to v pořádku?



Funny: Ano, to je naprosto běžné. Někteří lidé se pouze baví a do sexuálních hrátek se nezapojují. Návštěvníci se mohou dívat, inspirovat, měnit si partnery…je to opravdu různé. Ale co platí vždy a všude je „NE“, na což vždy upozorňuji především nováčky. Když někdo řekne „ne“, tak to opravdu znamená ne a nikdo se neurazí. 


 


Zvonko: Mnohdy to stačí i naznačit a každý to musí respektovat. Pro swingers životní styl platí heslo: „Nic se nemusí, všechno se může.“ Naše akce nejsou v první řadě o sexu, s čímž jsme měli zpočátku i trochu problémy, neboť se k nám hrnuli především chlapi, kteří se s nikým nebavili, jen nervózně čekali, než se něco začne dít a pak se chtěli přidat. Takovým jsem ale vrátili peníze, vyprovodili jsme je a vysvětlili jsme jim, že o tom swingers není, že by si raději měli zajít na privát či do nevěstince. Nyní trochu trpíme na nedostatek chlapů, protože páry i ženy si mnohdy chtějí užít s větším počtem mužů najednou, což začíná být problém, ale je to způsobeno právě tím, že jsme dali najevo, že u nás nejde o pouhé uspokojení chtíče, ale o všezahrnující zábavu, družení se a sbližování.



Takže swingers akce neprobíhají tak, jak je známe z filmů pro dospělé, že se lidé sejdou a hned jdou na věc?



Zvonko: Nikoliv. Průběh je zhruba takový, že půlku večera se bavíme, popíjíme, vtipkujeme, tančíme, provokujeme a teprve poté, když už jsou lidé naladění, se postupně ztrácíme do wellness, hracích místností atd. Důležité je dělat, co nás baví, nic nepředstírat, být otevřený a sám sebou. Swingeři mohou vypadat, jak chtějí, chodit nazí či oblečení a nikdo je nebude posuzovat ani odsuzovat. Jen v naprosto pohodové atmosféře se zejména nováčci dokáží osvobodit a uvolněně bavit.



Mohou vaše swingers akce navštěvovat i jednotlivci nebo jsou pouze pro páry?



Zvonko: Každý víkend máme jednu akci pouze pro páry a ženy a jednu, které se mohou zúčastnit i sólo chlapi.



Musí mít návštěvníci nějaké lékařské potvrzení o tom, že nemají žádnou pohlavní chorobu či jinou infekční nemoc?



Zvonko: V pravidlech Vily Funny se můžete dočíst, že návštěva je zakázána těm, kteří trpí nějakou přenosnou chorobou a podobně. Vycházíme z toho, že jsme všichni dospělí, zodpovědní a když si uvědomíte, že drtivá většina návštěvníků jsou rodiče, tak si všichni samozřejmě dávají pozor a nikdo to nebere na lehkou váhu. Určité nemoci můžete dostat kdekoliv, absolutní jistotu nemáte v ničem, ale za těch 5 let, co organizujeme večírky ve Vile Funny, jsme neslyšeli o nikom, kdo by se nakazil. Všem samozřejmě doporučujeme, aby používali kondomy, ale nejsme policisté, abychom lidi obcházeli a kontrolovali, zda ho skutečně každý má a spoléháme na to, že jsme všichni zodpovědní. Už z průměrného věku našich swingers přátel, který je 38–43 let, vidíme, že se jedná především o rodiče, kteří by už jen kvůli svým dětem neriskovali. 



Jak na provoz Vily Funny reaguje vaše okolí a sousedé?



Zvonko: Vila je situovaná tak, že pokud se tu koná nějaká party, tak nikoho neobtěžuje. Udělali jsme vše proto, aby ven nepronikal přílišný hluk, abychom nenarušili normální běžný život ostatních…ale v okolí se to samozřejmě ví a reakce jsou různé. Někteří sousedé k nám chodí, ale několik sousedů by nám provoz nejradši zakázalo, přitom je neobtěžujeme hlukem, nahotou ani ničím podobným. 



Musí účastníci splňovat, co se vzhledu týče, nějaké určité podmínky?



Zvonko: Ne, každý hrnec má svou pokličku a do Vily Funny chodí zejména normální, běžní lidé. Navštěvuje nás i pár velmi atraktivních osob, ale ti naopak často trpí, neboť se je ostatní bojí oslovit a zapojit do sexuálních hrátek.



Mohou vaše akce navštěvovat i lidé z LGBT+ komunity?



Zvonko: Společnost spíše vítá homosexualitu mezi ženami a upřímně, LGBT+ lidé by se u nás spíše nudili. Ale navštěvují nás bisexuálové, jen ne nijak často. 


 


Funny: Poslední dobou už ani mužská bisexualita není tolik tabuizována a pokud mají muži chuť se odvázat, pořádáme jednou měsíčně swingers v kompletně tmavé místnosti, kde mnozí ztratí ostych a oddají se všemožným hrátkám. I já jsem zažila dva mladé páry, které si to užívaly každý s každým a my jsme na ně koukali kukátkem, což se mně osobně velmi líbilo, byl to hezký pohled. 



Vy sami se akcí účastníte a mně nedá se nezeptat… Žárlíte na sebe?



Funny: Na našich akcích se už z časových důvodů příliš nezapojujeme a nedovedu si představit, že bych si někde užívala a někomu jinému by přitom chyběl čistý ručník či cokoliv jiného. Když si to chceme užít, tak musíme jet někam jinam (smích). Ale k zpět k žárlivosti. My na sebe nežárlíme, máme to vyřešené a každý pár by si to měl mezi sebou vyjasnit ještě předtím, než navštíví swingers akci. Základem je pevný vztah a určení hranic, které se mohou postupně posouvat. Nyní například vím, že se mohu mazlit s manželem mojí kamarádky, přímo před ní a jí to nebude vadit, což nám dává ohromnou svobodu. Swingers komunita je velmi otevřená, všichni se máme rádi a opravdu to není jen o sexu, ale také o dotecích, mazlení, škrabkání a dalším.



Došlo přeci jenom na některé z vašich akcí k nějakému konfliktu?



Zvonko: Stalo se, že muž schytal od svojí partnerky facku, ale nikoliv ze žárlivosti, nýbrž proto, že ji sem dovedl a neřekl jí, kam půjdou. Mentální příprava je potřeba, zejména pro ty, kteří na swingers nikdy nebyli. 


 


Funny: Swingers by nemělo být překvapení, a především my ženy se na to potřebujeme psychicky i fyzicky připravit. Pro nováčky, kteří se na takové party ocitnou poprvé, v cizím a neznámém prostředí, mezi cizími lidmi, to může být šok.



O swingers komunitě jste mi řekli hodně pozitivního, ale vidíte na ní i nějaké negativum?



Zvonko: Ne. Organizovali jsme dokonce i swingers dovolenou, kdy jsme jeli na 10 dní do Chorvatska a opravdu o naší komunitě a našich přátelích nemůžu říci nic negativního. Swingers je tolerance, zpestření a osvěžení partnerského vztahu.


Myslíte si, že budete žít swingers způsobem i za dalších 20 let?



Zvonko: Akce asi nebudeme pořádat navždy, neboť se jedná o opravdu náročnou aktivitu, ze které jsme kolikrát velmi vyčerpaní, ale nikdy se z nás nestanou neswingeři. Možná to nebudeme praktikovat už tak často, ale tento přístup a mentalita nám zůstane. Jednou swingers, navždy swingers (smích). 


 


Funny: Přesně tak, swingers není zábava, ale přístup k životu. Lidem, kteří by na swingers nikdy nešli, říkáme civilové a já se mezi nimi ani necítím moc dobře, nemůžu před nimi být tolik svobodná, musím si dávat pozor na to, co řeknu, a prá otevřenosti si na swingers komunitě vážím nejvíc.